Fauna
Posted
Datorita mediului favorabil creat de varietatea mare de habitate terestre si acvatice, precum si proximitatea catorva subzone ale regiunii faunistice palearctice (ex. mediteraneana, pontica, eur-asiatica), fauna deltei cuprinde 4.029 de specii (3.477 nevertebrate si 552 vertebrate). Multe din animalele specifice deltei sunt migratoare, neavand o arie de repartitie bine precizata.
Fauna ornitologica este foarte variata, la speciile locale adaugandu-se cele migratoare, care folosesc delta numai ca zona de tranzit sau chiar se opresc si cuibaresc aici . Cu exceptia a sapte specii, toate celelalte sunt incluse in una sau mai multe conventii internationale, chiar daca o buna parte din acestea actualmente nu sunt periclitate pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii (RBDD). Zona ramane cea mai renumita pentru fauna ornitologica, fiind inregistrate in total 331 specii (in afara celor 520 de specii inventariate in toata Europa de Vest). Delta Dunarii este un loc de popas major, atat de primavara cat si de toamna, pentru cateva milioane de pasari, in special rate, barza alba (Ciconia ciconia) si numeroase specii de pasari de prada. In sezonul de iarna, RBDD gazduieste grupuri mari de lebede si gaste, incluzand aproape intreaga populaţie de gasca cu gat rosu (Branta ruficollis). Cele 331 specii de pasari includ:
cea mai mare parte a populaţiei Europene de pelican comun (Pelecanus onocrotalus) si pelican creţ (Pelecanus crispus) ;
- 60 % din populaţia mondiala de cormoran mic (Phalacrocorax pygmaeus) ;
- 50 % din populaţia mondiala de gasca cu gat rosu ( Branta ruficollis) (pe perioada iernii).
Dintre speciile rare si specifice deltei amintim pelicanul ( Pelecanus onocrotalus si P. crispus), cormoranul ( Phalacrocorax carbo sinensis si P. pygmesu ), egreta ( Egretta alba si E. garzetta ), lopatarul, bufnita mare, vulturul codalb etc.
Pasarile acvatice sunt cele mai numeroase: cuibarersc 81 specii si trec prin delta 60 specii, ceea ce reprezinta 82% din avifauna acvatica europeana. Avifauna acvatica din Delta Dunarii este alcatuita dintr-un nucleu de specii vechi, bine adaptate la mediul acvatic, la care se adauga, speciile accesorii si speciile cosmopolite. Nucleul avifaunei este format din 75 specii a caror viata este legata de prezenta apei. Acestea se grupeaza in 5 tipuri ecologice principale: specii strans legate de apa, strict stenotope (cufundari, corcodei, furtunari, pelicani, cormorani, unele anatide), specii de stufarii (toate speciile de paseriforme acvatice), specii de tarmuri (starci, lopatari, tiganusi, unele anatide), specii de pajisti hidrofile cu vegetatie bogata continuate cu stufarii (ralide), specii de tarmuri marine (unele laride).
Multe specii, mai ales dintre rate, gaste, pescarusi, apar frecvent in diferite biotopuri. Speciile accesorii sunt cele care se integreaza secundar in avifauna acvatica, devenind din ce in ce mai numeroase pe masura transformarii ecosistemelor acvatice. Zavoaiele sunt populate de silvii, muscari, filomele, pitigoi, cinteze, la care se adauga, in timpul cuibaritului, rate, cormorani si starci. In padurile de pe campurile marine Letea si Caraorman cuibaresc 64 specii tipice avifaunei padurilor nemorale (silvii, mierle, ciocanitori, macaleandru, pitigoi, graur, precum si codalbul (Haliaetus albicilla), gaia bruna, acvila pitica, vulturul pescar etc. Fazanul (Phasianus colchicus) a fost introdus prin colonizare, populatia dezvoltandu-se rapid. In pajistile de stepa nisipoasa sunt specifice potarnichea, prepelita, ciocarliile, pasarea ogorului (Burchinus oedicnemus). In satele deltei, pe langa gospodarii, sunt frecvente gugustiucul, vrabia de casa, randunica, barza, lastunul. O serie de specii acvatice se asociaza in timpul cuibaritului formand colonii care sunt aglomerari de cuiburi pe spatii, in general mici. Cauzele asocierii sunt legate de penuria suprafetelor de constructie a cuiburilor, precum si de avantajele oferite de prezenta unui numar mare de pasari in apararea cuiburilor cu oua sau pui. Coloniile de cuibarit au reprezentat dintodeauna atractia deltei. Miile de cuiburi construite pe crengile zavoaielor de salcie sau in stufarii, zgomotul infernal, atmosfera specifica altor ere geologice, zborul sagetator al miilor de pasari care isi hranesc puii, transforma coloniile de pasari intr-un rai al iubitorilor de natura.
Mamiferele sunt reprezentate de 54 de specii incluzand specii de importanţa conservativa europeana : vidra (Lutra lutra) si nurca europeana (Lutreola lutreola); bizamul (Ondatra zibethicus) si mistreţul (Sus scrofa) ce au importanţa economica pentru blana si respectiv, pentru vanatoare. Alţi pradatori sunt reprezentaţi de hermina (Mustela erminea), cainele enot (Nyctereutes procyonoides), vulpea (Vulpes vulpes) si pisica salbatica (Felis silvestris).
Ca si in restul Europei, mai mult de jumatate din numarul de specii de mamifere sunt periclitate ca urmare a presiunii antropice accentuate din ultimele decenii. Se intalnesc specii precum hermelina ( Mustela erminea ) sau specii patrunse prin migrare: cainele enot ( Nycterentes procyonoides ) si sacalul ( Canis aureus ). In ultimii ani, in delta nu a mai fost semnalata prezenta lupului ( Canis lupus ), locul sau fiind, se pare, luat de sacal.
Fauna piscicola a doua mare bogatie a deltei dupa stuf, are o varietate remarcabila, cuprinzand 135 de specii de pesti specifice bratelor Dunarii. Dintre acestea, 26 de specii sunt protejate prin Conventia de la Berna. Majoritatea acestora sunt de apa dulce : cega (Acipenser ruthenus), obletele (Alburnus alburnus), avatul ( Aspius aspius), etc. Lor li se adauga o serie de specii migratoare marine care traiesc in Marea Neagra si patrund in Delta si in Dunare in timpul sezonului de reproducere: morunul (Huso huso) , nisetrul (Acipenser gueldenstaedti) , pastruga (A. Stellatus) , scrumbia de Dunare etc. Pestii de balta sunt reprezentati cel mai mult de crap (Cyprinus carpio), stiuca (Esox lucius) , carasul (Carassius auratus gibelio), linul (Tinca tinca), etc. ). Aproximativ o treime dintre specii au fost si sunt valorificate economic prin pescuitul comercial intensiv, inclusiv grupul de sturioni (specie interzisa pentru o perioada de 10 ani, incepand cu 2006) si scrumbia de Dunare (Alosa pontica).
Amfibienii si a reptilele sunt bine reprezentate in RBDD, cele mai multe protejate prin lege. Amfibienii includ 10 specii de broaste: broasca de lac mare (Rana ridibunda), buhaiul de balta (Bombina bombina), brotacelul (Hyla arborea), broasca de pamant bruna (Pelobates fuscus), broasca raioasa bruna (Bufo bufo), broasca raioasa verde (Bufo viridis), Broasca de pamant siriaca (Pelobates syriacus balcanicus). Reptilele includ 2 specii de soparle de apa, tritonul (Triturus dobrogicus, T.vulgaris), si serpi (Serpentes).
Prin Convenţia de la Berna sunt protejate un mare numar de pasari (313 din totalul de 331 specii), urmand apoi un numar de 22 de specii de mamifere dintre care 7 specii sunt strict protejate, si de asemenea un numar de 24 de specii de pesti din care 22 specii sunt protejate.