Clima

Delta Dunarii se incadreaza in regiunea cu climat temperat semiarid specific stepelor pontice. Totusi, spatiile acvatice plane si foarte intinse, acoperite in diferite grade cu vegetatie, intrerupte de insulele nisipoase ale campurilor marine, alcatuiesc o suprafata activa specifica deltei si lagunelor adiacente,  individualizand-o intr-o zona diferita de a stepelor pontice. Climatul, ca de altfel flora si fauna, este influentat de acoperirea cu apa a deltei ce depaseste 80 % din suprafata sa totala. In functie de influenta  activitatii factorilor climatici se instaleaza conditii specifice de vreme: zile de iarna blande (cand activeaza curentii nord-est european), zile de iarna geroase, cu vanturi puternice (cand actioneaza curentii nord-atlantici), zile de vara calde si uscate (cand actioneaza curentii tropicali atlantici), zile de vara ploioase (cand interactioneaza aerul din bazinul mediteranean cu cel rece din NV Europei).

Avand cea mai redusa nebulozitate din tara, durata de stralucire a soarelui este mare, cu o medie multianuala de 2.250 ore, (ce poate ajunge si pana la 2.600 ore),   rezultand un mozaic de microclimate. Sezoanele sunt distribuite foarte neuniform in spatiul Deltei Dunarii. La intrarea in delta, la Tulcea, mediile pe 90 de ani releva ca sunt 142 de zile de vara si 60 de zile de iarna, iar primaverile au durata aproape egala cu toamnele. La Sulina aceleasi medii multianuale indica 145 de zile de vara si numai 15 zile de iarna, iar primaverile sunt mai lungi (122 zile) decat toamnele (83 zile).

Temperatura variaza gradual in zona deltaica, inregistrarile multianuale indicand o crestere de la vest spre est. Temperatura medie anuala este de 110C; temperatura medie a lunii ianuarie este de – 1,50C in vest si de peste – 10C in est; temperatura medie a lunii iulie este de 220C in delta fluviala si de 210C in delta fluvio-marina.

Umiditatea aerului inregistreaza cele mai mari valori de pe teritoriul Romaniei. Umiditatea relativa a aerului variaza iarna intre si 89-84% , iar vara, intre 71-80%.

Precipitatiile sunt reduse cantitativ si scad de la vest spre est datorita efectului suprafetei active specifice deltei, precum si al Marii Negre. Desi este situata langa mare, iar in interior are multe suprafete cu apa, delta are un climat continental foarte accentuat. La intrarea in Delta Dunarii (Tulcea) se inregistreaza o cantitate medie multianula a precipitatiilor de 450 mm, iar la Sulina, de 360 mm. In cea ma mare parte a deltei cad intre 350 si 400 mm ploaie, iar pe litoralul deltaic si cea mai mare parte a lagunelor, sub 350 mm. Stratul de zapada este subtire si se mentine perioade scurte de timp, numai in iernile mai aspre.

Vanturile dominante bat din sectorul nordic alternativ cu sectorul sudic, cele mai intense accelerari de vant inregistrandu-se iarna si in sezoanele de tranzitie.